Οι γκαραζόπορτες είναι ίσως το πιο απαραίτητο στοιχείο κάθε γκαράζ, γι’ αυτό και τις βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα γκαράζ. Αυτό που τις κάνει τόσο απαραίτητες, είναι το γεγονός ότι ενισχύουν την προστασία αλλά και την ιδιωτικότητα που προσφέρει ένα γκαράζ. Επίσης, μπορούν να κατασκευαστούν λύσεις για κάθε γκαράζ ώστε να έχει μία πόρτα ΑΚΡΙΒΩΣ στις διαστάσεις του και σε σχέδιο και χρώμα που θα ταιριάζουν άψογα με το ύφος και την αισθητική όλου του χώρου. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μίας γκαραζόπορτας, είναι το υλικό κατασκευής της.

Το υλικό κατασκευής δεν επηρεάζει μόνο το κόστος γκαραζοπορτών, αλλά καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό την προστασία και τα γενικότερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον χώρο. Γι’ αυτό το λόγο και η επιλογή υλικού είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις, αν όχι και η πρώτη, που θα πρέπει να πάρει όποιος θέλει να τοποθετήσει μία πόρτα στο γκαράζ του. Ας δούμε λοιπόν τις βασικές κατηγορίες υλικών κατασκευής για να μπορέσετε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για σας.

Λαμαρίνα

Δεδομένου ότι οι περισσότερες γκαραζόπορτες θα είναι σπαστές είτε και με την μορφή ρολού, ίσως η πιο δημοφιλής λύση όσον αφορά τα υλικά κατασκευής είναι η λάμαρίνα. Μιλάμε για κομμάτια λαμαρίνας από χάλυβα ή αλουμίνιο τα οποία προσφέρουν πολύ μεγάλη ασφάλεια – από αυτά κατασκευάζονται και τα ρολά ασφαλείας που θα βρείτε σε τράπεζες και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις – αλλά κι ευελιξία όσον αφορά την κατασκευή. Επιπλέον, έχουν κι ένα σχετικά λογικό ή ακόμη και χαμηλό κόστος. Εννοείται ότι το μέγεθος και το πλήθος των κομματιών που θα χρειαστούν θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της διόδου του γκαράζ σας και από την γενικότερη διαρρύθμιση του.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που δίνουν οι λαμαρίνες, είναι το γεγονός ότι μπορούν να πάρουν και την μορφή «σάντουιτς», δηλαδή να έχουμε δύο κομμάτια λαμαρίνας, ένα μπρος κι ένα πίσω και ανάμεσα του μονωτικό υλικό. Το μονωτικό υλικό μπορεί να προσφέρει προστασία από τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, την υγρασία αλλά και τον θόρυβο. Με άλλα λόγια, οι γκαραζόπορτες από λαμαρίνα μπορούν να προσφέρουν και μόνωση στον χώρο μας. Εννοείται ότι οι γκαραζόπορτες από λαμαρίνα με μόνωση κοστίζουν περισσότερο από αντίστοιχες γκαραζόπορτες χωρίς, ακόμη και αν οι διαστάσεις και τα άλλα χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν ή απολύτως ίδια.

Μασίφ ξύλο

Το άλλο πολύ δημοφιλές είναι το μασίφ ξύλο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για μία λύση πολυτελείας η οποία ενδέχεται και να μην είναι ιδανική για όλα τα γκαράζ, ακόμη και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την επιλογή αυτού του υλικού. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι το ξύλο χρησιμοποιείται κυρίως για μονοκόμματες γκαραζόπορτες και για πόρτες που «σπάνε» σε δύο ή τρία κομμάτια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδανική λύση για τα μικρότερα γκαράζ.

Όπως είπαμε και παραπάνω, το μασίφ ξύλο είναι ένα υλικό πολυτελείας το οποίο και προσδίδει «κύρος» και λάμψη τόσο στο γκαράζ όσο και στον χώρο γενικότερα. Επιπλέον, μιλάμε για ένα πολύ ανθεκτικό υλικό το οποίο μπορεί να αντέξει σε πολλές επιθέσεις υποψηφίων κλεφτών ενώ παραμένει και σχετικά αναλλοίωτο από το πέρασμα του χρόνου και τα στοιχεία της φύσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξύλινες γκαραζόπορτες έχουν μεγαλύτερο βάρος από αυτές που κατασκευάζονται από λαμαρίνα και ως εκ τούτου συχνά κατασκευάζονται εξ αρχής αυτόματες.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν επιλέγετε γκαραζόπορτα είναι ότι όλες οι επιλογές σας θα πρέπει να γίνονται τόσο με βάση το μπάτζετ και τις ανάγκες σας, όσο και με τις συμβουλές και τις προτάσεις που θα σας κάνουν οι ειδικοί. Δυστυχώς, μπορεί κάποιοι παράγοντες – συνήθως οι διαστάσεις του γκαράζ – να κάνουν αδύνατη την επιλογή κάποιου υλικού, γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να ακούτε τους ειδικούς και να μην αποφασίζετε χωρίς αυτούς. Η καλύτερη επιλογή εν τέλει, είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον χώρο σας.