Το internet πλέον έχει γίνει ο χώρος στον οποίον γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και προσφέρονται οι περισσότερες υπηρεσίες. Επίσης, είναι ο «χώρος» στον οποίο οι περισσότεροι πλέον διασκεδάζουν και χαλαρώνουν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να βγάλουν τα προς το ζην ή ένα έξτρα εισόδημα στρεφόμενοι προς το διαδίκτυο. Επιπλέον, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αν μία επιχείρηση, σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιείται, δεν έχει κάποια διαδικτυακή παρουσία, τότε απλά είναι σαν να μην υπάρχει.

Ο κόσμος του διαδικτύου όμως είναι κυριολεκτικά άπειρος και αχανής, οπότε δεν αρκεί να έχει κανείς – είτε μιλάμε για επιχείρηση είτε για προσωπικό site – μία απλή παρουσία εκεί, θα πρέπει κάτι να κάνει για να ξεχωρίσει και αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από το περίφημο SEO. Ας δούμε λοιπόν πως ένας expert στο SEO Greece μπορεί να βοηθήσει μία ιστοσελίδα να αποκτήσει την επισκεψιμότητα που της αξίζει.

Τι είναι το SEO;

SEO σημαίνει Search Engine Optimization, το οποίο στα Ελληνικά μεταφράζεται συνήθως ως Βελτιστοποίηση για Μηχανές Αναζήτησης. Οι Μηχανές Αναζήτησης, όπως η Google, στην ουσία είναι οι πύλες του διαδικτύου καθώς από εκεί θα ξεκινήσει κάθε περιήγηση στο διαδίκτυο. Από εκεί θα ξεκινήσει κάποιος να ψάχνει αυτό που θέλει να βρει, είτε είναι μία πληροφορία είτε κάποιο προϊόν. Οι Μηχανές Αναζήτησης προκειμένου να παρέχουν στους χρήστες τους όσο πιο ακριβή και χρήσιμα αποτελέσματα γίνεται, κατατάσσουν τα αποτελέσματα τους με βάση κάποια κριτήρια. Όσο πιο υψηλά εμφανίζεται μία ιστοσελίδα σε αυτά τα αποτελέσματα, τόσο πιο σχετική είναι για την αναζήτηση του χρήστη, οπότε όσο πιο ψηλά εμφανίζεται μία σελίδα στα αποτελέσματα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επισκεψιμότητα της.

Πως γίνεται το SEO

Το SEO είναι μία πολύ πολύπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία, η οποία συμπεριλαμβάνει στρατηγικές κινήσεις που θα γίνουν τόσο στο ίδιο το site όσο και πέρα από αυτό. Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι να πληροί το site όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κριτήρια κατάταξης του αλγόριθμου των μηχανών αναζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο στην ουσία εξασφαλίζεται ότι η ιστοσελίδα θα βγαίνει πάντα σε υψηλή θέση στις σελίδες αποτελεσμάτων σχετικών αναζητήσεων, οπότε θα έχει και μεγάλη επισκεψιμότητα και σίγουρα μεγαλύτερη απ’ότι αν δεν είχαν γίνει οι διαδικασίες βελτιστοποίησης. Δεδομένου ότι μιλάμε για μία πολύ πολύπλοκη διαδικασία, εννοείται ότι αυτή μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς, τους SEO Experts.

Πως μπορεί το SEO να βοηθήσει ένα site;

Όπως είπαμε και παραπάνω, το SEO στην ουσία εξασφαλίζει επισκεψιμότητα στο site, πώς θα γίνει όμως αυτό και ποια οφέλη θα έχει η όλη διαδικασία; Τα περισσότερα από τα κριτήρια κατάταξης των αλγορίθμων αφορούν την ευκολία χρήσης του site και γενικά την φιλικότητα του προς τον καλλιτέχνη. Αυτό σημαίνει ότι η ενασχόληση του SEO με τη βελτιστοποίηση του site σας, θα σας παρέχει ένα καλύτερο και πιο εύχρηστο site. Επιπλέον, με τις κινήσεις που θα κάνει εκτός του site ο SEO, το site θα αποκτήσει συνδέσεις με άλλα sites του χώρου και θα αυξήσει την ορατότητα του με την καταγραφή του σε καταλόγους και βάσεις δεδομένων.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο όφελος του SEO είναι το γεγονός ότι για να γίνει σωστά, θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη έρευνα στην αγορά και συγκεκριμένα στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, οπότε ο ιδιοκτήτης του site θα αποκτήσει μία πολύ καλή εικόνα για την αγορά και τον ανταγωνισμό που επικρατεί σε αυτήν.

Μπορεί το SEO να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα site;

Αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει μόνο το SEO που θα γίνει με black hat, δηλαδή παράνομες, μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτοί μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα, αλλά αυτά συνήθως είναι εφήμερα και οι συνέπειες μετά μπορεί να είναι καταστροφικές. Να μην εμπιστεύεστε σε καμία περίπτωση SEO Experts που χρησιμοποιούν black hat μεθόδους.