Η ύπαρξη εργαζομένων σε μία ξενοδοχειακή επιχείρηση, στο μυαλό των περισσότερων, είναι συνυφασμένη πάντα με την κατάλληλη επαγγελματική ένδυση. Τα ρούχα ξενοδοχείου που φορούν οι υπάλληλοι σε κάθε πόστο, διαφέρουν ανάλογα με το ξενοδοχείο που εργάζονται καθώς και με τις απαιτήσεις κάθε διευθυντή. Όλοι όμως, δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε μία προσεγμένη εμφάνιση. Αν για την καλοκαιρινή σεζόν που πλησιάζει, επιθυμείς να διαλέξεις τις κατάλληλες στολές ξενοδοχείου για το προσωπικό, θα βρεις αρκετά ενδιαφέρουσες τις επόμενες γραμμές. Σε αυτές, υπάρχουν μικρά tips που θα κάνουν ευκολότερη την επιλογή του επαγγελματικού ρουχισμού.

Γιατί είναι σημαντικές οι στολές ξενοδοχείου για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό;

Για αρχή, καλό είναι να γνωρίζεις όλους τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να ντύνονται με στολές οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, σε όποια θέση και αν εργάζονται (στην υποδοχή, στους εξωτερικούς ή στους εσωτερικούς χώρους κ.α.). Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι πως τα ρούχα εργασίας ενισχύουν την επαγγελματική εικόνα του ξενοδοχείου προς τους πελάτες του. Ένα μη επαγγελματικό ντύσιμο για υποδοχή, είναι δυνατόν, να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ρεσεψιονίστ και ο πελάτης να δυσαρεστηθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού του.

Επιπρόσθετα, αν τα ρούχα που φορά το προσωπικό στην ξενοδοχειακή επιχείρηση έχουν τυπωμένη την επωνυμία της, βοηθούν και στην διαφήμισή της. Οι στολές υποδοχής ξενοδοχείου προσδίδουν το αίσθημα της ισότητας μεταξύ των υπαλλήλων. Όλοι οι εργαζόμενοι της ξενοδοχειακής μονάδας ανήκουν στην ίδια ομάδα, είναι ομοιόμορφα ντυμένοι και κανένας δεν είναι ανώτερος από τους άλλους. Με αυτό το τρόπο, βελτιώνεται και αυξάνεται η παραγωγικότητα τους και δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθημερινά για τα ρούχα που θα επιλέξουν να φορέσουν.

Με τις επαγγελματικές στολές καθορίζονται οι ειδικότητες των εργαζομένων και γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τους πελάτες του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, όσοι δουλεύουν στην κουζίνα του ξενοδοχείου φορούν λευκές στολές, οι καμαριέρες φορούν πιο άνετα ενδύματα με τσέπες για να διευκολύνουν τις κινήσεις τους και για το χώρο της υποδοχής, οι εργαζόμενοι φορούν τα κατάλληλα ρούχα ρεσεψιόν. Οι στολές εργασίας, επίσης, βοηθούν και στην ασφάλεια του προσωπικού.

Πώς θα επιλέξεις τα κατάλληλα ρούχα για τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου;

Αρκετοί νέοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, δυσκολεύονται να επιλέξουν τον σωστό ρουχισμό που θα φορούν οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Ας δούμε μερικές εύκολες συμβουλές για να αναζητήσεις και να διαλέξεις ορθά τα ιδανικά επαγγελματικά ενδύματα.

Άρχισε με το να γνωρίσεις ποιοι επισκέπτονται συνήθως το ξενοδοχείο. Η ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας ή μιας μεγάλης πόλης και οι πελάτες είναι ευκατάστατοι που την επισκέπτονται για πλούσιες δεξιώσεις και συνέδρια ή βρίσκεται κοντά σε παραλία και απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας; Μόλις καθορίσεις τους πελάτες σου, θα μπορέσεις πιο εύκολα να αποφασίσεις τι ρούχα θα ταιριάζουν στους εργαζόμενους σου.

Έπειτα, σκέψου πόσα άτομα εργάζονται στο ξενοδοχείο και σε ποια πόστα. Κάθε πόστο έχει διαφορετικές ευθύνες, γι αυτό δεν μπορεί να ντυθούν με τα ίδια ρούχα όλοι οι εργαζόμενοι. Όσοι εκτελούν περισσότερο χειρωνακτικές εργασίες, είναι αναγκαίο να φορούν άνετα ρούχα, ώστε να μπορούν να εργάζονται δίχως να περιορίζονται οι κινήσεις τους. Επίσης, πρέπει ο ρουχισμός να τους διατηρεί ασφαλείς από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που συναναστρέφονται με τους πελάτες του ξενοδοχείου, πρέπει να είναι ντυμένοι με κομψά ρούχα, ώστε να δώσουν μία όμορφη εντύπωση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσεις στην επιλογή του υφάσματος και του χρώματος για τις στολές που θα δημιουργηθούν. Βεβαιώσου πως είναι υψηλής ποιότητας ύφασμα προκειμένου να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να φθαρεί. Ιδανικά, το ύφασμα των επαγγελματικών ρούχων ξενοδοχείου, θα πρέπει να καθαρίζεται εύκολα και να στεγνώνει γρήγορα μετά από κάθε πλύσιμο.

Διάλεξε, ακόμη, ένα κλασικό χρώμα για τις στολές του προσωπικό του ξενοδοχείου. Πολύ καλές επιλογές χρώματος είναι το λευκό, το σκούρο μπλε (ναυτικό), το γκρι και το μαύρο καθώς τα συγκεκριμένα χρώματα κολακεύουν τους περισσότερους ανθρώπους. Εκτός από τα χρώματα, σκέψου αν θέλεις στα ρούχα να υπάρχει ή όχι το λογότυπο της ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Τέλος, μη ξεχάσεις να επιλέξεις προσεκτικά τον προμηθευτή που θα εξασφαλίσει να παραδώσει εγκαίρως τα επαγγελματικά ενδύματα. Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σε βοήθησαν αρκετά και σύντομα να λάβεις κριτικές πελατών που θα αναφέρουν την εξαιρετική εμφάνιση του προσωπικού.